Tänk dig att ditt liv hänger på att du vinner ditt parti i schack. Så är det i klassikern Det sjunde inseglet från 1957, kanske var du inte född då eller så minns du endast att det är döden som spelar motståndare. Vem vill förlora mot döden och missta sitt liv? Men spänningen ökar ju om man inser att man spelar med livet som insats.

Kanske är du en fantast av Harry Potter och minns den berömda scenen i De Vises Sten när Harry och hans vänner inte bara spelar schack utan också blir spelare på spelplanen. Denna scen förstärker banden som vänner men ger även upphov till uttrycket att jag älskar dig så mycket att jag kan dö för dig. Harry Potter utspelar sig inte kring enbart scener kring ett schackbord, och precis som andra filmer som har en annan story än Det sjunde inseglet så är det karaktärerna som växer och deras dispyter och mognad som efterfrågas under filmens gång kan återfinnas i karaktärerna kring på ett schackbräde. Alla spelare på brädet eller i livet är livsviktiga för att spelet ska kunna spelas. Likt människor i verkliga livet behöver man andra för att kunna klara sig.

Utan främre raden av försvarare, de yttersta karaktärerna i spelet och livet, de är viktiga för att inte krossa kärnan eller i schack att ta kungen. Det kan vara så att i livet måste man offra vänner, arbete eller drömmar för att nå högre mål. Även om man inte vill försaka någon så gör man det för att nå högre. När man sedan spelar med sitt eget liv eller de spelare på ett schackbräde som är längst bak får man tänka att dessa spelare är som delar av sig själv, ju närmare motståndaren kommer desto mer blir du själv skadad. Genom att tänka att livet och spelkaraktärerna hänger ihop så kan man också skapa intriger som finns i filmer som Spelets mästare, Pawn Sacrifice eller Knights of the south Bronx. Där spelet blir mer ett sätt att leva än ett sätt att spela.

Självklart finns det filmer som faller in i alla olika genrer, det finns barn- och ungdomsfilmer, actionfilmer, drama eller romantiska filmer, thriller och även skräckfilmer. Även om dessa handlar om hur livsödena kan påverkas av ett eller flera partier schack så är det även en bakomliggande story som får filmerna att glänsa. Kanske är man bara intresserad av att se olika schackscener för att stärka sitt eget spelande och spanar in filmerna för att utveckla egna eller förfina redan bra strategier, så finns det något för alla i genren schackfilmer.

Så precis som i ett parti schack, våga göra det där avgörande första draget, välj ut en film från listan över schackfilmer (går att finna på nätet) och sätt dig in i andra spelares öden. För det gäller att våga chansa för att vinna och kanske kan du lära dig ett och annat. Eller så är det bara för ren avkoppling en regnig höstdag. Precis som schack man kan alltid börja ett nytt parti eller se en film.