Det är inte alltid lätt att finna en bra träningspartner. En partner som inte utklassar dig och sänker ditt självförtroende, men för att bli bra eller bäst måste man få en chans att öva. Det krävs många timmars övande för att bli bra, man måste chansa och våga tro på sina förmågor för att nå någon vart. Det finns ingen som blir bäst från början, man kan vara bra på något, ha tur eller en fallenhet, men för att bli bättre än bra måste man kämpa och vara villig att lägga ner tid och energi för att nå högre mål.

När man inte har någon att öva med då kan online schack eller chess vara något. Genom att spela schack online från din dator, ipad eller telefon kan du närsomhelst finna en motståndare som stärker ditt strategiska sinne i schack. Genom att spela online mot andra motståndare kan du kanske inte läsa av motståndarens kroppsspråk när ni spelar utan du får studera hens drag. Genom att studera och ligga steget före övar du upp din strategiska förmåga vilket kan hjälpa dig att ta hem vinster eller vinna fler matcher. Frågan är vad du vill med ditt spelande. Vill du bara koppla av, använda hjärnan istället för kroppen eller vill du nå berömmelse och vinster. Det finns inga mål som är för svåra. Det är bara du själv som kan begränsa ditt handlande.

Online kan du också spela mot en dator, där datorn är programmerad att tänka ut snabba och möjliga drag. Du kan få en större utmaning att spela mot en dator, men du kommer att kunna lära dig en hel del. Det finns olika nivåer när man spelar schack online, du kan börja som helt nybörjare, där du kanske inte ens vet hur spelet går till eller ens vet de olika spelpjäsernas funktion, eller så kan du ha lite kunskaper sedan tidigare men vill förfina eller utveckla din teknik. Allting är möjligt online. Genom att testa olika öppningsdrag och öppningar kan du skapa upp olika försvarspositioner för dina kommande spel, genom att spela för att stärka ens eget självförtroende kan man också våga mer. Att spela längre spel stärker också ditt sätt att fullfölja spel, där du får sätta motståndaren i schackmatt.

När man spelar online, är man inte bunden till en speciell tid eller plats. Du kan spela ett parti under en kort rast om det endast är för nöjes skull eller så spelar du under en längre tid för att riktigt utklassa din motståndare. Du kan spela för spelandets skull eller för att utmana dina vänner. Det finns siter som hjälper dig att utveckla ditt spelande och det finns siter som du kan spela på för att vinna pengar. Varför inte spela för att kamma hem en titel som stormästare.

Genom att ansluta sig till någon spelsite och spel online, kan du spela bara för att det är roligt, avkopplande och lagom utmanande. Men självklart kan du också tävla, tävla för äran eller för att vinna pengar. Det finns något för alla online.