Precis som i verkliga livet har du endast en riktigt chans på att göra ett bra första intryck eller drag i schack. Det är det allra första draget som avgör hur spelet ska gå. Som berömd schackspelare så måste du tänka ut nästa drag innan motståndaren gör draget. Du måste ligga steget före och kalkylera sannolika drag innan de ens händer. Den som tror att schack är en fridsam och rogivande sport har aldrig testat att spela riktigt schack. Det är minst lika mycket på blodigt allvar som vilken annan sport som helst. Visst du använder inte skydd eller hjälm, även om man ibland kanske skulle vilja ha en hjälm när motståndaren förlorar. Men schack är en sport som utövas mer i hjärnan och i utformandet av de drag som man genomför.

Det har funnits schackspelare som erövrat beröm och priser ända sedan 1600 talet, men säkert även långt innan dess. Kanske tror du att det är en speciell världsdel som står för denna populära sport, men det finns kändisar från världens alla hörn.

Vi har Garri Kasparov som vunnit olika titlar som en av världens bästa schackspelare. Han har inte bara spelat mot svenskar eller andra världsledande spelare utan även spelat mot datorer. Kanske anser du inte att det är en bedrift att spela mot en dator, men tänk att du inte kan avläsa din motståndares nästa drag, du ser inget kroppsspråk eller ens har tillgång till avancerade dataprogrammeringar som kan kalkylera nästa drag snabbare än du hinner göra ditt drag. Ett sådant parti är legendariskt men ändå har Kasparov vunnit ett flertal av dessa legendariska matcherna.

Bobby Fischer var även han en stormästare i brädspelet schack och vann flera matcher runt omkring i världen. Han var en av dåtidens yngsta mästare i schack och slog flera andra världskändisar i schack. Även om dessa två herrar bara är toppen av isberget på kända schackspelare så har vi även en damsida för schack. Pia Cramling är en kvinnlig världskändis i schack. Hon är en svensk schackmästarinna och har vunnit många olika matcher. Hon är med i svenska eliten för schack och även gift med den spanske världsmästaren Juan Manuel Bellón Lopéz. Deras relation måste vara tålig och stark, två vinnarskallar som även är gifta, kanske spelar de inte schack mot varandra.

Att det finns en uppdelning av manligt och kvinnligt även i schackvärlden kanske känns oförklarligt, det är ju inte en riktigt sport kanske du tänker. En sport där män och kvinnors olika kroppsbyggnader spelar in för att kunna klara av spelet. Men eftersom schack anses vara en sport är även detta spel indelat i en manlig och kvinnlig. Fast det finns ju inget som säger att det inte går att ha mixade klasser eller motståndare. För en man och kvinna kan vara lika smarta och planera nästa strategiska drag.

Även schackspelare kan vara kända, de kan inspirera, motivera och fånga fansen lika väl som vilken annan sport som helst. Så utmana dig själv, ta reda på mer om din favorit och lycka till vid nästa schackmatch.