Alla spel har egentligen en kuliss, en arena där spelet tar plats. Kanske har du redan sett ett schackbräde, dess form och utseende. Det är ett brädspel, vilket innebär att basen är en fyrkantig plan på en masonitskiva. Spelet är uppdelat i 64 lika stora rutor och målade, eller det är nog lite överdrivet tror det är klisterfilm, i lika många svart som vita rutor. Det finns åtta gånger åtta rutor jämt fördelat över spelplanen med inga liknande färger bredvid. Den enda kamraten till de svarta eller vita fälten finns diagonalt.

Även om ett schackbräde kan ha många olika färger och vara stora eller små så är uppbyggnaden på samma sätt 64 rutor. Varje ruta har egentligen ett eget nummer eller position, som om du spelar online eller försöker läsa ut andras kommentarer om hur de spelat så finns det ett hemligt kodspråk att tolka.

På spelbrädet finns det 16 vita spelpjäser och 16 svarta spelpjäser, detta är spelarnas pjäser att förfoga över så att de kan vinna spelet. Varje spelare har en kung och en drottning, två löpare, två hästar och två torn samt 8 bönder. Man placerar ut sina spelpjäser mitt emot varandra, och är man nybörjare kan det vara svårt att veta var man ska placera ut pjäserna så att de står rätt. Då brukar jag tänka på att kungen och damen ska stå i mitten på raden närmast dig som spelare, och är man osäker på om var kungen och drottningen ska stå, alltså vilken ruta då tänker man på att vit drottning ska stå med en vit ruta under sig och den svarta drottningen ska således ha en svart ruta under sig, Bredvid kungaparet ställer man en löpare på varsin sida och bredvid löparen varsin häst.

Och bredvid hästen placerar man ut hörntornen. Framför raden av spelpjäser, andra raden från spelaren placerar man ut en rad med bönder i varje ruta. En skyddande mur mot inkräktarna som vill åt kungen.

Jag ser framför mig två kungariken som ska slåss om tronen, den som ska få reagera över det specifika kungariket, blir det den vita kungen eller den svarta kungen? Jag tänker mig att tornen symboliserar ett gammalt slott med en borggård som arena för slaget. Bönerna som slåss är trogna tjänare och hästen är egentligen en riddare. Har man spelat schack på engelska vet man att de inte kallar hästen för just häst utan “knight”. Schack blir helt plötsligt ett eget miniatyr-slag från medeltiden, där bäste kung vinner.

När båda sidorna är klara med den korrekta uppställningen kan spelet börja. Låt den bästa strategen vinna. För schack handlar inte om tur utan om skicklighet, den personen som lyckas göra bäst ifrån sig i öppningsspelet har också de bästa förutsättningarna för att kunna lyckas och ta hem vinsten. Men icke att förglömma, ni är två spelare med lika stora chanser att vinna, och även om du själv har en plan så har motståndaren också en plan och dessa två kanske inte kollaborerar så bra ihop. Men låt den med bäst strategier och som står ensam kvar med sin kung i slutet vinna.