Ofta deltar man endast för deltagandets skull, eller i alla fall intalar man sig det när man förlorar. Men att vinna är inte allting och i schack kan turneringen, tävlingen och motståndarna vara det som är viktigare än att ta hem äran. Fast det skadar inte att få titulera sig som mästare eller turneringens champion.

Schack är inte en vild sport med skrikande och gapande fans. Det är en relativ lugn tillställning, eftersom hjärnan behöver koncentrationen till att fokusera och för många intryck eller omkringliggande impulser kan störa hjärnan. Genom att på ett respektfullt och värdigt sätt hälsa på sin motståndare och sedan slå sig ner på varsin sida om ett bräde kräver ingen större utmaning eller ansträngning från deltagarna. Självklart kan man känna intensiteten i luften, det finns självklart vinnarskallar vid schackturneringar. Men de ligger väl dolda bakom en lugn och sansad fasad. Den inre match som deltagaren känner är inget som hen visar utåt.

Det första avgörande ögonblicket är när valet av färg skall genomföras, vem ska få chansen att göra sitt berömda öppningsdrag och vem ska få parera draget. Det är lite som en dans eller som en lek mellan katt och råtta. Man vet att någon kommer att ta hem spelet i turneringen, men man vet inte vem och allt kan hända innan spelet kanske slutar i ett schack-matt.

Hjärnan är det största organet som har huvudrollen i schack, den måste hela tiden arbeta ut alternativa vägar och drag. Hjärnan måste ligga före motståndarens hjärna och hela tiden kalkylera och tänka strategiskt. Genom att vila hjärnan mellan matcherna kan hjärnan klara av det höga och ansträngande tempo som den faktiskt får stå ut med. Kanske tror du att det inte är så svårt att bara anstränga hjärnan, men det är som att ge allt i en simtävling eller vid ett maraton. Du har förmodligen övat upp din kropp till att klara av den påfrestningen, du har övat och övat och efter att ha gett allt är din kropp tömd på energi, men hjärnan kanske inte är lika trött vid ett fysiskt lopp där du rör på dig, som vid en schackturnering. Där din kropp varit stilla och din hjärna gått på högvarv.

Genom att meditera, finna inre lugn eller göra något där din hjärna inte är uppkopplad eller ansträngd mellan tävlingarna kan du samla kraft till att öka dina chanser att vinna med dina strategiska drag. En annan sak som är lite av ett måste är att spana in andra spelare, se dem i action. Det är bra att spana in ens motståndare. Både de man kommer att möta och de man har mött. Att se hur tidigare motståndare agerar med andra spelare är ett sätt att reflektera över sitt eget spelande och en bra reflektion om ens egen bedrift i turneringen mot den specifika motståndaren resulterade i förlust. För att dra lärdom till nästa match.

För likt alla sporter, det är absolut inte omöjligt att vinna, det gäller bara att öva och öva. Du har lika stor chans som din motståndare att bli världsmästare.