Man kommer ganska långt med egen vilja och sina egna färdigheter, men oftast kan det vara lärofullt att få tips, råd av någon som lär en grunderna.

Att välja en schackkurs kan vara ett sätt att förstärka sitt eget spelande, det kan ta en till nya nivåer och öppna möjligheter eller dörrar för framgång. Genom att få studera hur andra har gjort, genom att dra lärdom från tidigare matcher och spelare kan man stärka sitt eget spelande. Då kan man också lyckas bättre.

Som med allting här i livet så kan man en beskärd del av saker, man har ett hum om hur saker och ting fungerar, men likt ett skolbarn måste man studera, och få möjlighet att få de bästa lärarna som lär ut just det de är som allra bäst på. Som en elev måste man vilja lära sig, man måste vara mottaglig för med och motgångar men framför allt måste man våga chansa, våga försöka och våga misslyckas. Genom att ta en kurs i något som man vill bli bättre på då förlitar man sig på att personen som lär ut har förmågan att lära ut, förmågan att få dig att bli bättre och att läraren besitter gedigen kunskap om hens specifika ämne.

Jag säger inte att en kurs kommer att göra mirakel, har man ingen fallenhet eller lite naturligt intresse för en sak, kan det vara relativt omöjligt att lära sig. Men man måste tro på sig själv, inte ge upp när något känns tråkigt eller anklaga läraren för att hen inte lyckats få dig att bli proffs även fast du själv inte lagt ner någon energi. För även om en kurs kan förfina dina förmågor kan den inte ge dig dina förmågor i present. Du måste vara villig att satsa helhjärtat på kursen, du måste kämpa och ge dig tid till att bli bättre. Du kommer att komma dit om du ger dig tid att öva och öva. För ska man lära sig något räcker det inte att bara ta kursen, man måste också vara villig att lägga ner egen tid, fritid och så mycket tid och energi som det krävs för en att bemästra konsten att spela schack.

Självklart kan man lära sig grunderna till schack själv eller online. Man kanske kan spela mot vänner och familj som en rolig grej, men om man vill utvecklas, bli lite bättre och våga spela på en helt annan nivå. Då är en kurs i schack något jag rekommenderar eftersom det stärker ditt eget spelande.

Du måste bara fundera på vart du är just nu i ditt spelande och vart du vill komma. Hur långt vill du gå? När du har bestämt dig för det, gör du också upp en plan för hur mycket tid du kan lägga på ditt intresse. När du vet det, då är du också redo att söka hjälp, se det inte som ett nederlag att ta hjälp, men man kan vara bra på något men ändå ta emot tips och råd från expert.

Så gå en kurs och bli ditt bästa jag!